Geruzie, geschreeuw en gedonder…

…We zijn net uit bed en staan met zijn drieën boven om ons klaar te maken voor een nieuwe schooldag. Dochter één luistert niet naar wat ik van haar vraag en dochter twee zit haar zus voortdurend in de weg. De negatieve emoties laaien op.  Er ontstaat irritatie, gevolgd door boosheid. Voor ik het weet is er geruzie, geschreeuw en gedonder…HELP…waar kan ik de oplossing vinden?

“Hou op met dat geruzie, doe wat je moet doen om je klaar te maken”.

“Luister toch eens naar me”.

Ik vraag me af hoe ik hierin ben beland. Deze situatie was ik graag voor geweest. s’ Ochtends vroeg heb ik hier juist géén zin in. Hoe kan ik het tij keren? Ik probeer dan weer de één toe te spreken op haar gedrag en dan weer de ander, om vooral het geruzie te voorkomen. Het lijkt niets uit te halen…

Gelukkig is dit een beeld van jaren geleden. Wat heb ik daar een last van gehad. Voor mij was deze start van de dag een energieslurpende situatie, terwijl ik zo verlangde naar een rustig begin van de dag. Op een gegeven moment zag ik de oplossing waardoor ik voorbij dit soort situaties kon komen. Mijn dochters waren 5 en 8 jaar oud. Ze waren goed in staat om zichzelf te wassen en aan te kleden, alleen bleven ze kleven in onderling geharrewar en geruzie.

Wat helpt wel?

Voor mij was de oplossing om op een rustig moment mijn dochters duidelijk te vertellen waar ik last van had in de ochtend.  En wat ik van hen verwachtte tijdens de ochtendspits. Door het zelf voor te doen, en geen aandacht meer te schenken aan het geharrewar tussen de twee meiden, verbeterde de situatie. Ik besteedde juist aandacht aan wat voor mij wél prettig was.

Ik was klaar met het geven van aandacht aan de negatieve situatie en ik was inmiddels in staat om te accepteren en te erkennen wat mijn dochters lieten zien met hun gedrag. Zij hadden een ouder nodig die hen bemoedigde en steunde als ze zich goed gedroegen. In de hitte van de strijd was ik daaraan voorbij gegaan. Door me te mengen in de strijd, had ik zelf ook een negatieve bijdrage in het geheel. Door zelf uit de situatie te stappen en het geruzie te laten voor wat het was, ontstond er ruimte voor hen om het samen op te lossen.

Door verwachtingen en gevoelens van jezelf te benoemen, kun je duidelijkheid scheppen. Met vertrouwen en overgave de situatie los kunnen laten, geeft vervolgens ruimte om te groeien. Luister goed naar jezelf, daar ligt vaak de oplossing.

Wat vind jíj belangrijk?

Door dit voor jezelf voorop te stellen en daarnaar te handelen  kunnen je kinderen beter naar jou luisteren. Gelukkig kan ik alweer jaren genieten van een rustige start in de ochtend en laat ik me veel minder afleiden door situaties die voor mij niet wenselijk zijn.

De zon laat iedere dag weer het licht schijnen op delen ín onzelf die belicht mogen worden.

Verlang jij naar steun, bemoediging en oplossingen en/of  hulp en begeleiding bij de opvoeding van je kind?
Dan nodig ik je uit om samen met mij te bekijken waar het licht op mag schijnen. Je kunt mailen naar info@grootgelukkindercoaching.nl voor een afspraak.
Wil je zelf, of iemand anders, meer informatie over Groot Geluk Kindercoaching?
Neem dan een kijkje op de website www.grootgelukkindercoaching.nl