Heb je even tijd?

‘Mam, wanneer heb je eens tijd voor mij?’  ‘Tijd voor jou? Kind, ik maak toch tijd voor je!’ We knuffelen samen, we eten samen, we zijn dagelijks bij elkaar. Wat zeur je nou! Je kunt toch niet verwachten dat ik er ALTIJD voor je ben. Soms komt het gewoon even niet uit. Dan zal je geduld moeten hebben.

Deze gedachten gaan door mijn hoofd. Ik ben van mening dat ik haar al heel veel tijd en aandacht geef! Bovendien heeft zij aangegeven dat ze het heerlijk vindt om alleen thuis te zijn, zodat ze de ruimte te heeft om de dingen te doen die ze prettig vindt. Ik voel ergernis opkomen. Welk signaal heb ik gemist?

De signalen die dit bij mij oproepen, merk ik op. Ik kies ervoor om me open te stellen voor haar verhaal. Ik wil graag opheldering om erachter te komen wat ik heb gemist. Daarbij vind ik het van belang dat zij ook weet dat ik grenzen heb in wat ik kan geven.

Na korte tijd komt de aap uit de mouw. Mijn 15-jarige dochter vindt dat ze tekort wordt gedaan. Natúúrlijk ziet ze dat ik er ben. Ja, ze vindt het fijn om alleen te zijn, maar ze mist gesprekken waar we dieper op haar gevoelens en gedachten ingaan. Er blijken in haar leven diverse zaken te spelen, waar ze graag met me over wil praten. Deze vraag is duidelijk voor me. Zij vindt het fijn om dagelijks een momentje te creëren waarbij zij tijd met mij alleen heeft om haar gedachten en gevoelens te kunnen delen. Hier kan ik wat mee.

De ergernis valt van mijn schouders en ik begrijp haar verzoek. Sterker nog, ik ben er trots op dat zij zo goed kan verwoorden wat ze ervaart en wat ze nodig heeft. Om te kunnen praten over je gevoelens en gedachten, is het noodzakelijk dat je je er bewust van bent. Nu ik haar verzoek helder heb, laten we het gesprek even voor wat het is. We hebben beiden ons hart kunnen luchten. Op een later tijdstip, waarbij het ook goed voelt voor mij, vinden we vast een manier waarop we een moment op de dag kunnen afspreken.

We laten het onderwerp even liggen en dit brengt ruimte. We vertrouwen er beiden op dat er binnenkort een oplossing voorhanden ligt. Door afstand te nemen en de dingen te doen of juist te laten, voel ik me weer prettig. Sneller dan verwacht komt er een oplossing, die voor beiden goed is. We vinden een moment op de dag waarbij we elkaar één op één kunnen spreken.

Hoe maak jij contact met je kind? Je kind vindt het vast fijn als je tijd en ruimte biedt om samen in gesprek te gaan. Vind je dit nog lastig, omdat jouw kind jonger is of moeite heeft om zichzelf te uiten? Wil jij je kind hierbij zelf kunnen begeleiden? Ik help ouders en kinderen hiermee.

Liefs Lisa

P.s. Uit ervaring weet ik dat het heel fijn is om tijd te besteden aan jezelf én dat het fijn kan zijn om je hart te luchten bij andere ouders. Maandelijks organiseer ik GRATIS een Me-time Momentje voor Mama’s. Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail me gerust. En voel je vrij om dit te delen met andere ouders waarvan je weet dat dit een bijdrage kan zijn. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.