Het ideale gezin, of niet?

Het ideale plaatje van een harmonieus gezin, dat is waar ik (bijna) mijn hele leven van heb gedroomd. Wat als je wereld er allesbehalve rooskleurig uitziet? Als baby kom je op de wereld in een gezin waar de papa en mama, met de beste bedoelingen, je geven wat zij je kunnen geven. Onbewust én bewust kunnen er diverse zaken spelen binnen gezin (van ooit). Kinderen reageren heel puur en onbevangen en zo heeft ieder kind zijn of haar manier om te kunnen (over)leven.

De onderlinge relatie in mijn gezin van ooit, was echter verre van gelukkig, wat leidde tot een scheiding van mijn ouders toen ik ongeveer 6 jaar was. Als kind kon ik nog niet weten, dat er juist dáár het zaadje is gepland voor de wens, om zelf gelukkige en gezonde relaties te ervaren. En de droom om een harmonieus gezin te stichten. Het heeft er mede voor gezorgd dat ik bepaalde kwaliteiten leerde om mezelf te versterken, die ik (later) nodig had om te (over)leven.

Er zijn kinderen die je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen, je dagelijks weer kunnen triggeren op een wijze die alleen je kind kan. Voor de ‘stille’ kinderen geldt hetzelfde. Zodra je als ouder de ruimte hebt om de signalen van je kind op te pikken en je getriggerd wordt of bezorgd bent over het welzijn van je kind, neem dit serieus. Weet dat er achter het gedrag iets schuilt dat de relatie enorm kan verbeteren. Kinderen zijn zeer loyaal naar hun ouders en doen (onbewust) wat er binnen het systeem van hen wordt gevraagd.

De kunst is om kinderen te verstaan, omdat zij OOK de beste bedoelingen hebben. Zij spreken echter ‘van nature’ een andere taal. Laat je het varen en denk je dat het wel losloopt? Soms laat je kind het los, omdat hij of zij zich niet gezien of gehoord voelt, maar weet dat het blijft sluimeren. Ga je de confrontatie aan, dan kan het jullie, je kind én jezelf,  een hoop ellende besparen.

Bij mezelf heeft het ertoe bijgedragen dat ik me geen raadt wist met mijn emoties. Ik voelde me niet veilig om daar met mijn ouders over te praten, ik voelde dat daar geen ruimte voor was. Zij hadden het beiden te druk met hun eigen leven en konden mij niet geven wat ik nodig had. Zo jong als ik was, paste ik mij aan binnen mijn omgeving en deed ik wat ik dácht dat van mij verwacht werd.

Een klein meisje dat van gezelligheid kon genieten en graag met mensen samen was, leerde zich te verstoppen achter een lach, die anderen (hopelijk) geruststelden. Dat dit energie kost en zorgt dat je van jezelf verwijderd raakt, is een logisch gevolg. Het heeft ertoe bijgedragen dat ik jarenlang flink heb geworsteld, omdat ik de trauma’s, die ik al vroeg kreeg door o.a. de scheiding van mijn ouders, niet heb kunnen verwerken om te leren omgaan met mijn gevoelens.

De boosheid die IN mij aanwezig was en die ik liever niet aan de buitenwereld liet zien, kon ik uiten in de sport. Het was een ware uitlaatklep om mijn agressie om te zetten in iets constructiefs en dit zorgde ervoor dat ik me kon uitleven. Mijn angst en verdriet, die onder de boosheid lag, werd hiermee niet opgelost, en bleef achter me aan rennen. Op momenten dat het niet langer mogelijk was, huilde ik mezelf in slaap.

Op het moment dat ik zelf kinderen kreeg, had ik een duidelijke missie. Mijn kinderen zouden het ongelukkige gevoel niet meemaken. Mijn wens om een harmonieus en gelukkig gezin te stichten was groots. Ik wilde mijn kind begrijpen en graag emotioneel geven wat ze nodig zouden hebben. Ik wilde er voor ze ZIJN.

Een harmonieus, gelukkig en gezond gezin stichten is een aardige uitdaging gebleken. Dat wat jezelf niet hebt geleerd en/of meegekregen, kun je pas geven als je daarmee aan de slag gaat en trauma’s alsnog verwerkt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een duidelijke missie heb in mijn leven, wat zeker niet zonder slag of stoot is gegaan. Met vallen en opstaan ben ik aan de slag gegaan om de blokkades weg te halen en dit proces is (n)ooit klaar, toch? De wijze waarmee ik daar nu mee om kan gaan voelt vele malen lichter en gelukkiger. Op deze pagina lees je de blog waarin ik mijn problemen met mijn kind deel en meer over mijn proces.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere blik naar ALLE relaties heb leren kijken, beginnend met de relatie met mijn kinderen. Het heeft voor respect en waardering gezorgd en gezonde relaties. Door dit proces aan te gaan heeft het me zoveel meer geluk en plezier gebracht in mijn dagelijks leven. De voldoening die het me geeft om daar nu andere kinderen én ouders bij te kunnen begeleiden en het verschil te kunnen maken, geeft zin aan mijn leven.

Dat wat je in de weg zit, kun je daadwerkelijk uit elkaar wikkelen om vervolgens zélf te bepalen wat je weer wilt (verder) ontwikkelen. Binnen ALLE relaties wordt je beïnvloed, en als jij weet waaraan je kunt sleutelen om ruimte te maken voor plezier, gezondheid en geluk, kun je groots geluk ervaren in de meest kleine momenten in het leven. De dynamiek binnen relaties is een ingewikkeld én prachtig spel als je weet wat er helpend is. In deze blog lees je meer over liefde in vrijheid

Zo knip je met je vingers en ben jaren verder. De reis die we de afgelopen jaren, als gezin hebben gemaakt, is helend geweest voor het gezin en zélfs daarbuiten. Nu we net terug zijn van een gezamenlijke vakantie met twee pubers, kunnen we oprecht zeggen dat we een heerlijke vakantie hebben gehad. Dat we ons hebben vermaakt en vele fijne herinneringen hebben opgedaan. Het voelt alsof ik mijn droom van een harmonieus gezin keer op keer leef. Dan voel ik me een gezegend mens.

Is dat ideale gezin, een gezin waar geen wanklank te horen is?

Nee, dat we geen onvertogen woorden spreken is een illusie, weet ik nu. Ze worden zeker gesproken én uitgesproken, ergernissen komen voorbij, momenten waarin er stress, angst en/of verdriet speelt. Situaties waarin je met elkaar kunt lachen komen voor en dat je oprecht tegen elkaar kunt uitspreken wat er speelt, omdat je je veilig weet om dat te durven zeggen.

Er is OOK ruimte om je terug te trekken en eens nee te zeggen, omdat je iets niet wilt. Er kunnen verschillen zijn in dat wat we willen. We hebben de ruimte om te kiezen en door die keuze kunnen we iedere keer zélf bepalen wat we willen. Dát is het fijne van pubers, die al aardig zelfstandig zijn en die je het vertrouwen geeft dat ze die verantwoordelijkheid aankunnen. Juist door elkaar die ruimte te gunnen kunnen we groeien en onszelf zijn bij elkaar waardoor er zo min mogelijk energie gaat zitten in ‘het gevecht’. Het wil zeggen dat je je vrij voelt om jezelf te kunnen zijn bij elkaar.

Wil jij ook geluk binnen jullie relatie ervaren en harmonie binnen het gezin en zie je dat het daar nu aan ontbreekt? Er is werkelijk veel meer mogelijk dan je wellicht nu kunt zien. Zo kun je diverse diensten GRATIS uitproberen. Iedere maand kun je aansluiten tijdens een Maandelijks Magisch Me-time Moment, de eerstvolgende is donderdagavond 20 augustus 2020. Je kunt NU een GRATIS E-book downloaden en zélf contact met me op te nemen om vrijblijvend kennis te maken en je vragen te stellen. Bepaal zélf wat past bij jou en ik weet dat je me weet te vinden, als je wilt voelen of er een klik is voor een samenwerking.

Liefs Lisa

P.s. Hét E-book ‘De liefdevolle ouder’, wat ik ooit zelf graag had willen lezen, kun je nu GRATIS ontvangen. Het is een prachtige bundel geworden, waarin ik al mijn kennis én eigen ervaringen van de afgelopen 25 jaar op een overzichtelijke manier samen breng. Op je gemak kun je zélf lezen, vragen beantwoorden en op ideeën komen die je helpen een fijne liefdevolle band met je kind op te bouwen. Het E-book is te gebruiken als informatie- én inspiratiebron met speelse & praktische ideeën om direct uit te proberen. Via de link hieronder heb je het E-book vandaag al in je mailbox.