Hulp nodig voor dát wat werkt?

Mijn partner heeft hulp nodig. Hij vraagt het mij en aan anderen. De meeste mensen willen hem deze hulp geven, maar als puntje bij paaltje komt is er een MAAR. Ik help hem, MAAR maak er nét een ander verhaal van. We realiseren ons allebei dat ook ik hem geen hulp kan bieden. Hoe lastig hij het ook vindt, het antwoord zit in hém.

Eigenlijk houdt hij mij een spiegel voor! Ik doe zelf ook iets wat niet werkt. Ik ben teveel bezig met de mensen om mij heen, maar zó werkt het niet. Je kunt alleen jezelf veranderen.

Opeens herinner ik mij dat ik hier ooit eerder ben geweest. Niet zozeer in deze situatie, maar zoals ik die ervoer met mijn kinderen. De strijd en moeite die het mij kostte om de harmonie in huis te bewaren. De hulp die ik mijn kinderen en partner bood. Ik, die de lieve vrede wilde bewaren, om het iedereen naar de zin te maken. En nee, dit werkte niet.

Het duurde maanden voordat ik het zelf doorhad. Even ging het goed en dan kwamen de problemen tóch weer terug. Ik wilde mijn kinderen zo graag een gelukkige jeugd bezorgen, maar de werkelijkheid was vaak anders. Deze worsteling bracht mij zorgen en maakte mij doodmoe, gespannen en onzeker! De hulp die ik hen bood bleek toen niet de juiste oplossing te zijn. Evenals de oplossing voor mijn man en mij ook dit keer niet buiten ons zal worden gevonden.

Ik ben dankbaar dat ik hulp heb gevonden. De signalen die ik krijg van mijn gezinsleden, kan ik nu vertalen naar wat die in mij oproepen. Om zorgen, ergernis, spanning, ruzies, onzekerheid, vermoeidheid en andere ongein te voorkomen, kan ik meteen aan de slag. Weten wat werkt, gun ik iedereen.

Natuurlijk kan ik mensen niet dwingen om met mij samen te werken. Ik kan mensen niet zeggen dat ze moeten veranderen. Dat zou ik zelf ook niet willen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk. Doordat ik de noodzaak voelde om te kiezen voor verandering, ben ik nu een ander persoon.

Alle lessen die ik heb geleerd hebben mij verrijkt. Ik doe de dingen die nodig zijn en ik laat de controle los. De controlefreak in mij mag vrij nemen. Dat levert mij energie op en voelt bevrijdend. Relaxed en vol vertrouwen je veilig voelen bij elkaar in de wetenschap dat we van elkaar houden wat er ook gebeurt.

Liefs Lisa

P.s.1 Wist je dat …
je ook naar een kindertolk kan gaan als je problemen hebt in je relatie met je partner?

P.s.2 ….Enne…, bloemen werken voor mij altijd!