Voorbij een onderlinge strijd…

Kan jij verlangen naar een eigen plekje? Een plaats waar je gewoon even jezelf kunt zijn… waar niets moet of waar je even niet nodig bent! Los van de verwachtingen, de druk, het moeten… Hoe zou het voor je zijn als je voorbij het drukkende gevoel kunt gaan?

Het is een strijd, die velen onder ons zullen herkennen. Je kunt ‘het gevecht’ zien bij anderen. Wat je in de praktijk kunt ervaren, is dat jongens en meisjes  een onderlinge strijd voeren. Zelfs met de beste bedoelingen, namelijk om gezien en gehoord te worden. Voor de buitenwereld is dit bij meisjes (haast) onzichtbaar. Het gaat gepaard met de allerkleinste signalen die alleen zijzelf kunnen voelen en ervaren. Ze kunnen er beide last van hebben, zonder te weten wat er wérkelijk speelt. De spanning, die de onbewuste strijd oplevert, kunnen ze allebei ervaren. De onderlinge strijd heeft meestal hetzelfde doel: gezien, geaccepteerd en gewaardeerd willen worden. De vraag is: hoe kan je voorbij de strijd, zonder het doel te missen?

Wat wil gezien en gehoord worden?

In de loop van de jaren doe je ervaringen op binnen het gezin, de maatschappij, die je gekwetst hebben en pijn hebben gedaan. Om de pijn van afkeuring of afwijzing te voorkomen vind je een manier om deze pijn uit de weg gaan. De strijd kan hierdoor op diverse manieren worden gevoerd. Je ervaringen zorgen ervoor dat je je eigen manieren hebt gevonden om te worden gezien en gehoord door anderen.

Verschillende strategieën

Het ene kind overschreeuwt zichzelf bijvoorbeeld, om angstige gevoelens te verbloemen, terwijl het andere kind zich aan gaat passen, uit angst niet goed genoeg te zijn, bang verkeerde dingen te zeggen. Allebei de strategieën worden ingezet met de intentie om het juiste te willen doen. Met het gedrag wil je geliefd voelen én gezien worden door anderen. Dat al deze gedachten en gevoelens van invloed zijn binnen de relatie, weten kinderen niet, maar je voelt al aan dat hier veel leed ten grondslag ligt.

De rol van overtuigingen

Ben je als kind gewend geraakt om je mond te houden en anderen de ruimte te geven, omdat die het vast beter weten? De overtuiging die hierin een rol speelt is, dat je hebt meegekregen weinig waard te zijn. Het gevolg van deze overtuiging is bijv. dat je je in diverse situaties aanpassingsgedrag gaat gebruiken, omdat je (onbewust) bang bent voor de pijn van afwijzing. Heb jij als kind herhaaldelijk te horen gekregen dat je je teveel laat gelden binnen het gezin van herkomst, op school, clubjes, etc.? Als de overtuiging regeert dat er slechts een bepaalde hoeveelheid ruimte is voor een ieder, kan dit ook als afwijzing aanvoelen. En afwijzingen doen pijn, wat je liever niet wilt voelen, toch?

Bewust kunnen kiezen

Op een bepaald moment in je leven, werken dit soort overtuigingen niet meer, terwijl je ze (onbewust) nog wél leeft. Om voorbij de strijd te komen, is het nodig om bewust te worden wat er onderling speelt en te kiezen wat je wilt leven. Dit geeft lucht, ruimte en zorgt voor de eyeopeners, die best confronterend kunnen zijn. Zodra dit helder is, wordt (h)erkend vanuit een volwassen positie én er wordt verantwoordelijkheid voor genomen, kunnen we voorbij de strijd komen.

‘oude’ kinds-patronen

Als je hebt ervaren dat het niet werkt om vanuit je ‘oude’ kinds-patronen te handelen, is er een andere oplossing mogelijk. Dit heb ik weer aan den lijve mogen ondervinden met mijn collega Anke (Pentakel coaching voor ouders), met wie ik tijdens het festival Lorelei diverse workshops heb geven.

verantwoordelijkheid nemen

Voor ons beide was het een primeur om samen workshops te geven en dit heeft ervoor gezorgd dat we merkten dat we werden geraakt aan onze oude pijnen, die we als kind hadden ervaren. Door hiervan bewust te zijn én uiting te kunnen geven aan wat, hoe, waar, wanneer, waarom je geraakt bent, konden we onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Het gevolg was dat we vlot onze vinger op de zere plaats konden leggen en een mooie impact konden bieden aan de groep deelnemers. Voor mijzelf voelde het eveneens als een overwinning.

in contact blijven 

Het was een leerzame week, waarin we liefdevol met elkaar konden delen wat er speelt. Het vuur dat er in mij werd aangewakkerd om blijvend in contact met mijn gevoel te zijn en hierdoor te ervaren gehoor te kunnen geven aan de ingevingen, die in het moment opkomen als je je vrij voelt van barrières, was nieuw voor mij.

je ruimte innemen

Mooi om je ruimte in te nemen tijdens een samenwerking en bewust te kunnen ervaren wat het verschil biedt. Doordat de barrière wegviel, ontstond er ruimte om uit te spreken wat we nodig hadden om je eigen plek in te nemen. Hierover eerlijk naar jezelf én de ander zijn, werkt het best en dat hebben we zeker gemerkt bij de deelnemers. Je kunt ALLES geven als je open staat voor je ingevingen in het moment.

Als jij eerlijk bent naar jezelf, welke strijd levert jouw kind? Wat wil er ontdekt worden? Of ben jij zelf een strijd aan het leveren? Wat wil er in jou gehoord of gezien worden? Durf jij je ruimte te claimen die je nodig hebt?

De voorwaarden

In een veilige omgeving, waarbij er ruimte is om jezelf uit te spreken, aandachtig naar je geluisterd wordt en je eerlijk kunt delen wat er speelt, kun je ontdekken wat er in de weg zit. Ben jij er klaar voor en wil je verbetering die je naar de kern brengt wat tot blijvende veranderingen leidt?

Hieronder vind je de mogelijkheden.

Op donderdagavond 22 oktober 2020 geef ik het Maandelijkse Magische Me-time Moment, zodat de liefdevolle ouder, in jou, verder kan opbloeien. Jezelf op de eerste plek zetten en de tijd en ruimte die wordt besteed aan meditatie, visualisatie en geleide oefeningen werkt rustgevend, waardoor mensen opgeladen weer naar huis terugkeren mét inspiratie van elkaar.

Heb jij het verlangen om je kind meer zelfvertrouwen te kunnen geven, het contact met je kind te verbeteren, je kind leren omgaan met zijn of haar emoties, etc. Tijdens deze momenten zijn we genadeloos eerlijk en laten we de maskers vallen. We ontdekken de mogelijkheden die zelfzorg & -liefde biedt en gaan het avontuur aan om de informatie én inspiratie voor de liefdevolle ouder zinvol, sprankelend en speels je te laten ervaren, zodat je uitgerust én geïnspireerd huiswaarts gaat. Zin in? Hier kun je alles lezen over deze magische me-time momenten en je aanmelden.

Er zijn nog een paar plekken vrij voor a.s. donderdagavond 22 oktober 2020 in Haarlem. De inloop is vanaf 19.15u, we starten om 19.30u. en eindigen rond 21.00u. (Iedere maand met een ander thema)

Workshop: ‘Je kind bloeit op!’

Wil je het kindertolken zélf kunnen inzetten in je privé leven en dagelijkse werk? Vanwege het succes van de afgelopen keer en de vraag om binnenkort nogmaals deze workshop te organiseren, is op dinsdag 10 november 2020 een herkansing om deel te nemen aan de workshop: Je kind in bloei.

Ben jij op zoek naar meer zelfliefde, wil jij je (innerlijk) kind op laten bloeien of wil jij jouw kind werkelijk verstaan? Tijdens deze workshop leer je de methode kindertolken®  hanteren in de praktijk en het leven van je kind én jezelf verrijken. Ik informeer en inspireer je, zodat jij de weerspiegeling over jouw situatie kunt verbeteren. Vanuit de antwoorden, die door één deelnemer als voorbeeld wordt gesteld, zal iedereen mee profiteren. De antwoorden leiden naar praktische bruikbare tips, inzichten en concrete theorie, die heel logisch voor je zullen zijn. Hier kun je alles lezen over deze workshop en je aanmelden.

A.s. dinsdag 10 november 2020 van 10.00-16.00u. wordt deze ééndaagse workshop “je kind in bloei’ georganiseerd in Haarlem. Voor meer informatie of aanmelden, lees je hier alles over de workshop.

Interesse?

Lukt het deze keer niet, maar wil je er meer over weten? Laat het me gerust weten via de mail. Wellicht kan je op een andere manier of moment toch meedoen.

Vrijblijvend kennis maken

Wil je contact met me opnemen? We kunnen afspreken voor een vrijblijvende kennismaking en samen ontdekken wat een samenwerking opbrengt. Stuur me gerust een mail.

Gratis E-book

Wil je praktische tips en zélf bepalen wat het beste werkt bij je kind? Download nu GRATIS het E-book en haal je voordeel uit de kennis en ervaring die hierin is verwerkt. Schrijf je hier in om het E-book in je mailbox te kunnen ontvangen.

Ik wens je een mooie dag,

Liefs Lisa

Kindertolk® en coach van Groot Geluk Kindercoaching