Wat is er goed aan weerstand?

We kennen het hebben van weerstand allemaal. Je hebt ergens geen zin in, omdat je er vooraf al niet blij van wordt. Je kind kan weerstand ervaren als hij niet weet waarom het iets moet doen of leren. Het helpt als je vertelt waarom hij het moet leren en door er op een creatieve manier mee om te gaan. Maak er iets leuks van, bijvoorbeeld een spelletje of een toneelstukje. Natuurlijk kan zoiets ook weerstand bij jou oproepen, want je hebt wel meer te doen. Wat heb je liever: de strijd waarbij je je energie steekt in de ruzie en ertegenin gaat of een oplossing verzinnen waarbij je de sfeer in huis gezellig houdt?

Wat is weerstand?

Je verzetten, afhouden van dat wat je gevraagd wordt. Ertegenin gaan, iets niet willen, geen gehoor geven aan een vraag of doen alsof het er niet is. Kortom het niet willen horen of zien.
De weerstand die je kunt ervaren als je kind niet wil wat jij of de maatschappij wél wilt. Ik kwam het de afgelopen tijd tegen in contact met mijn cliënten. Als het me opvalt én iets met me doet, moet ik ermee aan de slag. Herken je dit?

Waar is weerstand goed voor en wat kan het je vertellen?

Weerstand is een manier om je te helpen (over)leven op de manier zoals je dat gewend bent. Een nieuwe kijk kan behoorlijk ongemakkelijk voelen. Je wilt er eigenlijk niet aan. Het voelt oncomfortabel en zelfs wat onveilig. Je vertrouwde manier van kijken naar je leven kan op z’n kop komen te staan. Dat maakt je in de war en voelt niet prettig.

Kinderen leren dagelijks nieuwe vaardigheden. Zij worden uitgedaagd om anders te leren kijken, waardoor zij meer kennis en vaardigheden op doen. Dit is nodig om hen te vormen tot zelfstandige, verantwoordelijke en gelukkige volwassenen. Dit leerproces verloopt met vallen en opstaan.

Gevoelens en gedachten hebben invloed op de kijk naar jezelf en naar jouw wereld. Als jij de steun en aanmoediging mist die je nodig hebt tijdens een leerproces, kan er weerstand ontstaan. Voel je je gesteund, geaccepteerd en veilig genoeg om uit je comfortabele holletje te kruipen? Dan durf je het wellicht aan om verder te kijken dan je vertrouwde omgeving. Dit geldt ook voor je kind.

Wat zou jij kiezen?

Durf jij het aan om zonder hulp en steun nieuwe dingen te leren? Wat voelt beter: iemand die achter je staat en je werkelijk ziet en hoort waarbij ALLES (lees: fouten maken, verkeerde beslissingen mogen maken, eerlijk kunnen zijn over je gevoel bv. bang zijn, etc.) er mag zijn, óf iemand die vertelt wat juist is, en die zegt wat jij MOET doen? Bij die laatste optie voel je vanzelf dat er geen ruimte is om je vrij te bewegen, toch? De spanning en verwachtingen worden op deze manier verhoogd en maakt het leren van nieuwe vaardigheden juist lastiger.

De weerstand van je kind kan je helpen om eens op een andere manier naar de situatie te kijken. Ik weet dat ik bij nieuwe uitdagingen weerstand kan ervaren. Ik heb geleerd wat ik dan nodig heb, wat mij hierbij helpt. Welke peptalk en ruimte nodig is om te experimenteren. Zo weet ik ook wat ik mijn kinderen kan geven, om hen te helpen een oplossing te vinden. Deze oplossing is voor iedereen uniek.

Durf je het aan om op een andere manier naar de verbinding met je kind te kijken? Of is dat oncomfortabel, onveilig en maakt het je onzeker? Dat is heel begrijpelijk. Er wordt nogal wat van je gevraagd. Is het voor jou duidelijk dat je kind jou iets te vertellen heeft, maar kom je er niet uit? Ik help je graag om de signalen van je kind te vertalen.

Wij leren onze kinderen wat zij kunnen doen of laten om fysiek, emotioneel, sociaal, mentaal of spiritueel vaardiger te worden. En hoe zij dit kunnen doen. Dit leerproces vraagt tijd en aandacht. Gun jezelf ook de tijd en aandacht tijdens het grootbrengen van je kind. Heb je alles al geprobeerd en wil je weten wat de boodschap van je kind is voor jou? Ik nodig je uit om kennis te maken, zodat we kunnen onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ik wens je veel geduld en wijsheid!
Liefs Lisa

P.s. Wil je informatie en inspiratie voor meer acceptatie, harmonie en rust in je relatie met je kind (0-18 jaar)? Iedere maand geef ik een online lezing over Spiegelgedrag en de vertaalslag van een kindertolk.
wil je hier meer informatie over of vrijblijvend afspreken? Stuur me een e-mail, dan neem ik contact met je op. info@grootgelukkindercoaching.nl