Wat zorgt voor een veilig thuis?

Een ouder voelde zich veilig om contact met mij op te nemen en gaf mij advies over wat goed en fout is wat ik deelde. Een vriendelijke mail met goede bedoelingen. Wow, wat fijn dat deze ouder dat durft te doen. Ik blijk benaderbaar en iemand te zijn, die open staat voor respons. Dat klopt…. Gedeeltelijk. Ik wil iemand zijn bij wie je je veilig voelt en die benaderbaar is. Wat ik niet wil, is dat ik adviezen krijg waar ik niet om heb gevraagd. Daar ligt voor mij een grens. Een grens waarbij  ík mij veilig voel om helemaal mezelf te kunnen zijn. Wat zorgt nu eigenlijk voor veiligheid bij je kind?

Dit vraagt om verder onderzoek…

Nu ik advies krijg, kan ik er net zo goed even naar kijken. Is het een advies waar ik iets mee wil? Ik voel bij mezelf na en kom tot de conclusie dat ik er niets mee wil, ik laat het weer los. Ergens blijft het hangen, ik raak het niet kwijt. Blijkbaar zit er een boodschap in die mij iets wil vertellen. Deze keer besluit ik met je te delen wat deze boodschap mij te vertellen heeft.

Deze ouder raakte in verwarring door de fouten die ik kan maken tijdens het schrijven. Mijn spelling laat af en toe te wensen over. Ik weet dat ik hier hulp voor kan vragen, maar soms ben ik lekker eigenwijs en luister ik niet naar het (kritische) stemmetje in mijn hoofd. Ik deelde mijn laatste inspiratiemail én blog zonder controle.

Het gevoel van verwarring, herken ik ook in mezelf. Ja, ik ben ook weleens in de war gebracht. Dat voelde vervelend aan. Het bracht me onrust, die onwetendheid wat te moeten doen, dat voelde naar. Ik begrijp deze gevoelens goed, de onrust die het niet weten met zich mee brengt.

Voor mij voelde het schaamteloos delen heerlijk vrij en ik wist mij veilig en gesteund dat ik dit kan doen. Mijn cliënten en supporters weten namelijk dat ik hen heel goed help met waar het in de kern over gaat. En dat gaat niet over de details in het leven.

Raakt het je op een onaangename manier, de ‘fouten’ van een ander? Of voel je het als je plicht om te reageren op een ‘fout’ van de ander? Keer even naar binnen. Als ik dit opmerk bij mezelf, helpt het mij om mezelf even de ruimte te geven om te ontspannen. Het niet weten aanvaarden ín jezelf.

Ooit ben jij misschien afgewezen voor de keuzes die jij maakte. Ooit werd je wellicht afgekeurd door een ouder of leraar in je omgeving. Wie heeft jou ooit de les gelezen en zijn deze oordelen en overtuigingen waar voor jou?

Keur jij jezelf weleens af?
Wijs jij delen in jezelf af?
Ben jij veeleisend voor jezelf?

Ik sta mezelf toe om imperfect te zijn en er het beste van te maken als dat zo eens uitkomt. Mijn kinderen vinden zo’ n voorbeeld een verademing. Het geeft hen ruimte om fouten te maken, zonder afwijzing en afkeuring. Ruimte om te groeien, mét vallen en opstaan. Zij weten dat ze NIET perfect zijn én dat ze UNIEK zijn met hun kwaliteiten. De mogelijkheden die zij hebben, benutten ze om zichzelf te verrijken. En ja, af en toe wijken ze af, omdat dat kan en soms zelfs prettig is.

Ben jij de ouder die zich veilig voelt? Of merk je dat het onveilig voelt om jezelf te laten zien? Ben jij de ouder die weet dat ze hulp zou moeten vragen, maar ben je even lekker eigenwijs om ervoor te kiezen dat niet te doen? Ik weet dat er aardig wat moed voor nodig is om je kwetsbaar op te stellen. Dat je bang bent dat je faalt, je jezelf schaamt dat je het niet weet. Deze gevoelens ken ik allemaal, omdat ik dat zelf heb ervaren.

Ooit maakte ik mij zorgen over mijn kinderen. Over hun emoties, lichamelijke klachten en leerproblemen. De hulp die ik heb gezocht en de investering die ik hierin heb gedaan, heeft ervoor gezorgd dat ik nu een heel andere kijk op mijn kinderen heb. Mijn kinderen weten dat ik ze bij me terecht kunnen. Ik weet wat goed en nodig is om hen te geven wat zij nodig hebben. Het geeft ons gezin rust, ruimte, energie, harmonie, vertrouwen, plezier en geluk.

Ik wens dat je er als ouder BENT voor je kind en dat hij zich veilig bij je weet met ALLES wat er is. Geef aandacht aan wat er goed gaat, en leg daar de focus op. Richt je blik vooral op de zaken die je voor elkaar hebt gekregen en sta daar bij stil. Wees eerlijk en oprecht naar jezelf én je kind met alles wat er is. Geef je grens duidelijk aan. Bied je kind een richtlijn. Lees hier meer over keuzes maken. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Luister naar wat jezelf nodig hebt. Dát is waar het naar mijn idee om gaat in het leven. We zitten samen in een leerproces en iedere dag groeien we. Alles is hierbij oké!

Mocht je nog eens een blog of inspiratiemail ontvangen met spellingsfouten. Dan hoop ik dat je een glimlach op je gezicht voelt en je herinnert dat ik ook jou de ruimte gun om je imperfecties toe te laten. Dat je je verwachtingen, je kritische stemmetje en soms veeleisende houding even kan laten voor wat het is. Wow, dat voelt fijn, toch? Dat je je veilig voelt om jezelf te zijn. Hoe bewuster je bent van jezelf, hoe meer inzicht je krijgt in wat je voor een ander kunt betekenen. Ik hoop dat ik een ander perspectief heb kunnen bieden. Zowel voor jezelf als voor je kind.

Liefs Lisa

P.s.  Eén keer per maand op donderdagavond ben je van harte welkom in Haarlem om met mij kennis te maken en te ontdekken of 4M’s (maandelijks me-time moment voor mama’s) iets voor jou is. Dan gaan we samen ONT-MOETEN, samen lachen en misschien huilen, samen de krachten bundelen en het geluk bevorderen met respect en acceptatie voor wie wij in wezen zijn. Tijd nemen om contact te maken met jezelf en de ander. Mediteren, visualiseren en delen met andere mama’s. Een oppepper om er daarna weer te zijn voor o.a. je kind. Heb je interesse? Neem gerust contact met me op als je een keer wilt aansluiten.

P.p.s. Wil jij weten waar je kind mee worstelt en zou je hem graag beter willen kunnen steunen en begeleiden? Heb je vragen over zijn houding, gedrag, emoties, lichamelijke klachten of ontwikkeling? Al veel geprobeerd, maar de echte oplossingen blijven uit. Dan heb ik binnenkort iets geweldigs voor jou. Op dit moment ben ik aan het onderzoeken over het hoe en wat voor een nieuwe workshop. Wil jij je kind kunnen begeleiden naar meer geluk en hem met vertrouwen zichzelf kunnen laten zijn? Jij bent de ouder die een veilig thuis wil creëren, zodat hij de ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Ben je enthousiast en wil jij je laten verrassen door je kind? Geef me alvast even een seintje, dan laat ik het je als één van de eersten weten.